Funkcjonalna kuchnia
Kuchnia na wymiar to przede wszystkim centrum gospodarcze w naszym domu. Tu spotykają się wszyscy domownicy, aby zjeść wspólny posiłek i w spokoju porozmawiać. Urządzając kuchnię, rozpocznijmy od wydzielenia pięciu podstawowych stref: zapasów, gdzie ustawimy lodówkę i szafki na suchą żywność; przechowywania, w której będziemy mieć miejsce na zastawę stołową, sztućce i kuchenne pojemniki; mycia i czyszczenia – tu postawimy zlew z szafką; przygotowań potraw; gotowania i pieczenia, w której stanie kuchenka i piekarnik.
Najlepiej, aby stół kuchenny miał możliwość rozkładania blatu, dzięki czemu w razie potrzeby błyskawicznie zyskamy miejsce dla gości. W większych mieszkaniach i domach jednorodzinnych możemy pozwolić sobie na więcej. Wyspa na środku kuchni nie będzie kłopotem, a ułatwi znacznie codzienną pracę w kuchni.
W każdym mieszkaniu w bloku metr kwadratowy jest na wagę złota, dlatego projekt umeblowania musi być przemyślany. Blaty w kuchni powinny znajdować się ok. 10–15 cm poniżej wysokości łokcia, najlepiej umieśćmy je na wysokości 85–90 cm. Absolutnym ‘must have’ są wiszące szafki, dzięki którym zaoszczędzimy miejsce na podłodze – powinny znajdować się na wysokości 45 cm od wysokości blatu.