Dobrze zaprojektowana kuchnia, funkcjonalna i dostosowana do potrzeb domowników, jest inwestycją, która procentuje na co dzień. W projektowaniu kuchni liczą się centymetry, trwałość materiałów, bezpieczeństwo i higiena. Marząc o nowej kuchni wyobrażamy sobie “promieniujące ciepłem serce domu”. Zwykle architektura domu bądź mieszkania sama podpowiada nam sposób zabudowy, bo wszystko zależy od wielkości i kształtu pomieszczenia. Przy zabudowie w kształcie litery L łatwo znaleźć w otwartej kuchni miejsce na stół. Modna wyspa kuchenna pozwala na przygotowanie potraw frontem do gości. Kuchnia z półwyspem to wariant zabudowy dwurzędowej (najbardziej ekonomicznej).
Jakie blat kuchenne wybrać?
Najczęściej stosowana głębokość blatu to 60-62 cm. Jest to podyktowane szerokością płyt MDF, z których zwykle blaty są produkowane. Tymczasem na głębszym o kilka centymetrów blacie jest dość miejsca na odstawienie potrzebnych podczas gotowania przedmiotów czy urządzeń – tak, by nie zajmowały blatu do pracy. Głębszy blat to również dłuższe szuflady, a więc więcej miejsca do przechowywania (pod blatem o głębokości 70 cm można zamontować szuflady na prowadnicach długości 65cm, a nie 55cm. Aby wysokość blatu była optymalna, należy dostosować ją do wzrostu najczęściej gotującej osoby. Wygodny blat to taki na wysokości 80-100cm. Wybierając meble Adel wszystkie rozwiązania są możliwe.